Woordenmoe

vandaag bij het wakker worden

Soms ben ik woordenmoe, scherpzinnigheden beu en helemaal loos van zin. Verlangen naar even niets. Geen stem die in me spreekt, of zich tot spreken aan me opdringt. Dan bedenk ik hoe gelukkigzalig het moet zijn, om eens de gok te nemen om tien minuten te zwijgen in plaats van preken, tijdens een kerkdienst.

Soms ben ik woordenmoe, als ik bij de kapper zit en me geen raad weet met vriendelijke vragen naar wat en waarom. En dat ik natuurlijk ook zelf weer iets zinnigs moet toevoegen.
Soms ben ik woordenmoe, als ik mijn timeline check van Twitter of Facebook en de één na de ander zich uit in bezorgheid of enthousiasme.

Soms ben ik woordenmoe in het zoeken naar woorden voor God. Gisteren was ik het helemaal beu en kreeg ik de neiging om de handdoek in de ring te gooien.
Ik hoorde kinderstemmen woorden van diepe haat en afkeer spreken over hun buren, Palestijnen, in de naam van de goede en gezegende God. Woorden geleerd door hun ouders en rabbijn.
Natuurlijk weet ik wel, dat je ook heel anders over God kan spreken, maar toch. De destructieve kracht die mee kan komen bij het uitspreken van de NAAM, maken mij soms zo vreselijk moe.

Uit de vermoeidheid werd ik vanmorgen wakker. De hemel gaf me een kus met een paars-oranje lippen en sprak: Opstaan jij! Kijk en zwijg…

| Filed under Blog | Tags: , , , , ,

About Janneke Nijboer

Met hart en ziel zoek ik waar de wind vandaan komt en ga ik op ontdekkingstocht waar de Geest mij brengt. Dit doe ik in mijn werk als predikant in Bennebroek, als leerjaarcoördinator van de missionaire specialisatie 'Kerk naar buiten' voor de Dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en op andere momenten onderweg in het leven. Bermoogst is een verzameling van gedachten en gedichten die in de loop van de tijd ontstaan. De berm is de plek waar allerlei prachtigs te ontdekken valt, toevallige natuur tussen asfalt en beton. Het is de plek waar afval van ons haastig bestaan te vinden is. De berm is zoiets als de kantlijn van het leven, of een korte pauze tussen twee afspraken in. Een wachtruimte waarin er tijd is voor reflectie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.