Kerst, je kunt er niet vroeg genoeg aan beginnen!

nieuwste trend: kerstpoedel

Omdat de konijnen bijna door hun voer heen zijn, heb ik een excuus om naar het tuincentrum te gaan. Ik zal het maar bekennen, ik heb een zwak voor grote tuincentra, vooral als kerst ergens in de verre verte zich aandient. Tuincentra beginnen heel erg vroeg aan advent. Vol van verwachting naar nog grotere omzetten dan voorgaande jaren, wordt het kerstversieringsaanbod ruimer en ruimer en om dat allemaal te kunnen verkopen, beginnen ze steeds eerder aan de inrichting van de afdeling.

oudste trend: Maria

glitter
Dit geliefde tuincentrum dompelt de consument eerst onder in het christelijke kerstverhaal. Grote kerststallen en enorme Maria’s, vormen de poort naar de andere afdelingen, het namaak groen en vervolgens op sfeer de kerstversieringen. Wat mij betreft: hoe bonter, hoe beter! Dus vergaap ik me vooral aan de kleurrijke ballen, die allang niet meer rond zijn, maar verschijnen als koeien, varkens en zelfs vissen. Heel de schepping prijkt straks in glitteroutfit in onze boom (die nog wel ‘echt’ is).missionair

Coca Cola kerst

Toch kan ik er niet onderuit dat deze onbeschaamde uitstalling van de consumptiemaatschappij, waaraan ook in mijn steentje bijdraag, mij vervult met een innerlijk, veel te gemakkelijk ach en wee roepen, over dit fenomeen. Liever kijk ik met mijn missionaire bril naar al dit geglim. De consument is immers door de poort van het evangelie gegaan, alvorens zich te kunnen storten op de overdaad aan kerstgezelligheid. Misschien is er toch nog een kerststalletje de winkelwagen in geglipt en maakt het de harten rijp om het bijbehorende verhaal ergens te gaan luisteren.

Daarom, ook de kerk kan er niet vroeg genoeg bij zijn: Je bent van harte welkom in alle kerken vanaf donderdagavond 24 december tot en met vrijdag 25 december!

mijn zwakke punt

ps. Maak je niet ongerust over onze konijnen, die willen wij ook na kerst nog een poosje houden.

| Filed under Blog | Tags: , ,

About Janneke Nijboer

Met hart en ziel zoek ik waar de wind vandaan komt en ga ik op ontdekkingstocht waar de Geest mij brengt. Dit doe ik in mijn werk als predikant in Bennebroek, als leerjaarcoördinator van de missionaire specialisatie 'Kerk naar buiten' voor de Dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en op andere momenten onderweg in het leven. Bermoogst is een verzameling van gedachten en gedichten die in de loop van de tijd ontstaan. De berm is de plek waar allerlei prachtigs te ontdekken valt, toevallige natuur tussen asfalt en beton. Het is de plek waar afval van ons haastig bestaan te vinden is. De berm is zoiets als de kantlijn van het leven, of een korte pauze tussen twee afspraken in. Een wachtruimte waarin er tijd is voor reflectie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.