Ik ben wie jij bent

Ik ben wie jij bent.
Jij met je aarzelend erkennen
dat het niet deugde,
en dat je bang bent, nog steeds,
dat je vol van schaamte zit,
dat je niet weet wat je met
jouw lijf aan moet, dat jouw kompas
van vertrouwen in mensen verstoord is.

Ik ben wie jij bent.
Jij met jouw diepe twijfel over jezelf
en jouw verwoestende vragen;
Had ik dan niet, kon ik dan niet?

Ik ben wie jij bent.
Jij die hapt naar adem om te spreken,
en snakt naar bevrijding
uit dit eenzaam zwijgen.

Samen tegen misbruik
De Afrikaanse filosofie van Ubuntu helpt me beter te zien hoe ik ben verbonden met anderen, de mensen om me heen, mensen ver weg, de wereld, de natuur. Vanuit deze verbondenheid ontstonden de bovenstaande woorden, toen ik hoorde wat er gebeurd is bij The Voice of Holland in het programma BOOS van Tim Hofland.
Verbondenheid is wat dominee Almatine Leene, dominee Esther Veerman van de stichting Kunst uit geweld en dominee Alexander Veerman en ik zochten om in de kwetsbaarheid van woorden en beelden, ons samen tegen misbruik van ons te laten horen. We deden een oproep op Twitter om aan te sluiten en op je eigen plek, op je eigen manier in een wens, gebed of een licht in dit duister te brengen.
Alexander Veerman heeft bijgedragen met een gebed om licht in het duister.

About Janneke Nijboer

Met hart en ziel zoek ik waar de wind vandaan komt en ga ik op ontdekkingstocht waar de Geest mij brengt. Dit doe ik in mijn werk als predikant in Bennebroek, als leerjaarcoƶrdinator van de missionaire specialisatie 'Kerk naar buiten' voor de Dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en op andere momenten onderweg in het leven. Bermoogst is een verzameling van gedachten en gedichten die in de loop van de tijd ontstaan. De berm is de plek waar allerlei prachtigs te ontdekken valt, toevallige natuur tussen asfalt en beton. Het is de plek waar afval van ons haastig bestaan te vinden is. De berm is zoiets als de kantlijn van het leven, of een korte pauze tussen twee afspraken in. Een wachtruimte waarin er tijd is voor reflectie.

One thought on “Ik ben wie jij bent

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.