Huis van zoveel eerste dingen

Pastorie Raamsdonksveer (foto: A. Wintermans)

Wat! Nee! Dat kan toch niet?
Ik zie op facebook opeens deze foto met daarop de pastorie in Raamsdonksveer. Ik heb er gewoond, gewerkt, geleefd. Het was mijn eerste echte huis waar ik in terecht kwam na mijn studie. Een enorm huis voor mij alleen. Nog net zeventwintig was ik toen ik daar aan het volgende deel van mijn leven begon. Het was mijn eerste en enige pastorie waarin gewoond heb als dominee en pastorie maakte het voor het eerst mee dat er een vrouwelijke predikant kwam wonen.

 

 

gesloopt

moderamenvergadering

Het huis van zoveel eerste dingen wordt gesloopt en de herinneringen buitelen over me heen. De eerste plek waar ik in mijn eentje alleen ben gaan wonen, waar ik mijn eerste moderamenvergadering had, waar ik mijn eerste en enige brommertje kreeg. Het huis van de ambivalente gevoelens, van vrij zijn en toch altijd gebonden aan werk, van vriendschap, angst en liefde. Het huis dat wel van mij was en toch ook niet. Het huis waar mijn eerste en allergrootste kerstboom ooit kon staan. Het huis van een glas te veel en half vol, van geploeter op preken en getater van stemmen als er werd gefeest.

verlaten

zij-aanzicht (foto: Y.v. Oosterhout)

Het huis van zoveel eerste dingen heb ik allang verlaten en gelukkig zijn veel angsten van toen verdwenen. Alleen werd samen, de brommer een auto, het huis van de gemeente een huis van onszelf. Intens heb ik daar geleefd en een weg gezocht om van student een dominee te worden. Het huis was een schuilplaats, maar soms ook een plek om in te verdrinken, een maatje te groot voor mij.
Zondag vier ik Pinksteren in Drimmelen, als oud-predikant van de Gereformeerde Kerk van Raamsdonk c.a. en ga ik zeker even een ommetje maken via deze plek, waar ik lang geleden mijn eerste Pinksterpreek schreef, over de Gods Geest die zich van muren niets aantrekt.

About Janneke Nijboer

Met hart en ziel zoek ik waar de wind vandaan komt en ga ik op ontdekkingstocht waar de Geest mij brengt. Dit doe ik in mijn werk als predikant in Bennebroek, als leerjaarcoƶrdinator van de missionaire specialisatie 'Kerk naar buiten' voor de Dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en op andere momenten onderweg in het leven. Bermoogst is een verzameling van gedachten en gedichten die in de loop van de tijd ontstaan. De berm is de plek waar allerlei prachtigs te ontdekken valt, toevallige natuur tussen asfalt en beton. Het is de plek waar afval van ons haastig bestaan te vinden is. De berm is zoiets als de kantlijn van het leven, of een korte pauze tussen twee afspraken in. Een wachtruimte waarin er tijd is voor reflectie.

One thought on “Huis van zoveel eerste dingen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.