Albert Heijn ontdekt de zonde

Vanwege de warmte op deze dag besluit ik de warme maaltijd van verse worst, gekookte aardappelen en groente om te gooien. Ik ga naar de supermarkt  en zoek naar wat Mexicaanse ingrediënten als bijgerechten bij de rijst.
Natuurlijk horen daar ook paprika’s bij.
Mijn oog wordt getrokken naar een aparte opstelling met peren, paprika’s en nog wat andere groenten. Buitenbeentjes zijn het, volgens de grootgrutter. Ze zien er wat anders uit, maar smaken prima, belooft de verpakking.

Reclame en zonde
Even dwaalt mijn blik af en kijk ik omhoog: Weggooien is zonde, staat er met grote letters. Zo duidelijk heb ik in de kerk al een hele tijd niet meer horen zeggen wat precies zonde is. Hier tussen de groente en fruit lees ik het opeens voluit.
Deze reclamecampagne lijkt toch echt wel het werk van een theoloog. Zou de maker geweten hebben dat het verhaal gaat dat de zonde begonnen is met een appel en dus prima op deze afdeling past?

Weggooien is zonde
De boodschap op de groente en fruit die wij niet mogen weggooien lijkt wel een citaat uit een preek. Elke zondag zijn er wel kerken te vinden waar deze boodschap klinkt. Buitenbeentjes weggooien is zonde, want God kijkt niet naar het uiterlijk maar naar het innerlijk van een mens. Ieder mens hoort erbij!
Inderdaad: Weggooien is zonde!

About Janneke Nijboer

Met hart en ziel zoek ik waar de wind vandaan komt en ga ik op ontdekkingstocht waar de Geest mij brengt. Dit doe ik in mijn werk als predikant in Bennebroek, als leerjaarcoördinator van de missionaire specialisatie 'Kerk naar buiten' voor de Dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en op andere momenten onderweg in het leven. Bermoogst is een verzameling van gedachten en gedichten die in de loop van de tijd ontstaan. De berm is de plek waar allerlei prachtigs te ontdekken valt, toevallige natuur tussen asfalt en beton. Het is de plek waar afval van ons haastig bestaan te vinden is. De berm is zoiets als de kantlijn van het leven, of een korte pauze tussen twee afspraken in. Een wachtruimte waarin er tijd is voor reflectie.

2 thoughts on “Albert Heijn ontdekt de zonde

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.