Zie, de aap!

Jesus, Les Deux Garçons, 2016

Of ik er bij wilde zijn als het kunstwerk gebracht zou worden en opgehangen. Bij het Whatsappje wat ik ontving, zaten twee foto’s van het kunstwerk. Ik was direct gefascineerd. Wat wilde dit beeld zeggen?
Voor het zover was bereidde ik me voor door achtergrondinformatie te zoeken van het kunstenaarsduo Les Deux Garçons. Ze verwerken in hun kunstuitingen vaak overleden dieren, die ze onder andere van dierentuinen ontvangen.

 

religieus
Het werk dat ik te zien krijg is onmiskenbaar diep religieus. Het beeld van de aap is dusdanig geprepareerd dat de kijker er direct een lijdende Christus in herkent. Het gezicht van de aap heeft een intens droevige uitdrukking gekregen, waardoor het bijna zijn dierlijkheid verliest.
De kunstenaars zeggen een verbinding te willen maken tussen christelijk geloof en het Darwinisme.  Bij doorvragen benoemen ze vooral het lijden dat de schepping aangedaan wordt onder druk van onze consumptiemaatschappij. Wij leven zo, dat de aarde uitgeput raakt en deze last leggen wij op de dieren, die zelf niet kunnen protesteren.

aanklacht
Het beeld klaagt de kijker en zijn levensstijl aan. In die zin doet deze aap hetzelfde als de gekruisigde Christus doet. De zeggingskracht van de man aan het kruis, – vaak gevat in kitscherige beelden – is bij velen afgezwakt, of onschadelijk gemaakt. Wij zien de Corpus Christi en lopen onaangedaan verder.
Dit beeld van de aap provoceert de kijker en roept allerlei vragen op. Direct gaan wij met het beeld  gesprek. De oerfunctie van het kruis, die in dit beeld is weggelaten, bewijst zich. Het roept schande op, verontwaardiging, boosheid en de uiteindelijke vraag: Mag je wel zo omgaan met de gekruisigde?

 

herbezinning
Het beeld brengt bij mij een herbezinning en nieuwe verwondering over de kruisdood van Christus. Als een gekruisigd dier al provoceert, hoeveel te meer de gekruisigde mens. Als een gekruisigd dier me al stil maakt en ontroerd, hoeveel te meer de gekruisigde Christus, gebukt onder de lasten van de totale schepping.

Het werk van Les Deux Garçons is onder andere te zien op kunstbeurs TEFAF  die komende donderdag opent.

About Janneke Nijboer

Met hart en ziel zoek ik waar de wind vandaan komt en ga ik op ontdekkingstocht waar de Geest mij brengt. Dit doe ik in mijn werk als predikant in Bennebroek, als leerjaarcoördinator van de missionaire specialisatie 'Kerk naar buiten' voor de Dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en op andere momenten onderweg in het leven. Bermoogst is een verzameling van gedachten en gedichten die in de loop van de tijd ontstaan. De berm is de plek waar allerlei prachtigs te ontdekken valt, toevallige natuur tussen asfalt en beton. Het is de plek waar afval van ons haastig bestaan te vinden is. De berm is zoiets als de kantlijn van het leven, of een korte pauze tussen twee afspraken in. Een wachtruimte waarin er tijd is voor reflectie.

One thought on “Zie, de aap!

  1. Onlangs zag ik een reportage over het kunstenaarsduo en ik was ontroerd door de gekruisigde aap! De blik in die oogjes, van wat doen jullie deze mooie planeet toch aan!
    Sommige mensen vinden het gekruisigde dier een schande en een belediging voor Jezus. Op dit moment hangt in de kerk van Kuttekoven een gekruisigde koe, ’n kunstwerk van Tom Herck, waar heel wat heibel rond is!
    Maar ik vind het gedurfd én prachtig!
    Iedereen zijn of haar mening!

    Lieve Coolen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.