Wonderbank

Sinds een paar weken heb ik mijn rechterpols gebroken. Dat is naast onhandig ook erg vermoeiend. Helen vraagt rust. Veel kan ik niet, maar wel zitten en me rustig houden.
Dat is precies wat er nodig was voor The Coffee Couch, die de werkgroep Windkracht 3pt0 had klaar gezet in de Hoofdstraat van Noordwijk. In het kader van het Hart en Ziel Festival, wilden wij met mensen in gesprek gaan over wat hun hart raakt.

Tussen 11.00 uur en 14.00 uur nodigden werkgroepleden mensen uit een bekertje te vullen met koffie en wie dat wilde kon met de dominee in gesprek. Wat ik niet verwacht had, gebeurde. Drie uur lang voerde ik gesprekken met mensen, die ik nog niet eerder had ontmoet, of op deze manier gesproken.

Wie zich wilde laten verrassen draaide aan het bingo rad. Het nummer op het balletje correspondeerde met een puzzelstuk van de hart en ziel puzzel, en las op de achterkant het onderwerp van gesprek.

Het leek wel een wonderbank. Zodra mensen gingen zitten, kwamen de verhalen. Hele levens trokken in woorden aan mij voorbij, of een tipje van een sluier werd opgelicht, van een lang verborgen verhaal. Mannen en vrouwen, een Jood, een Ierse, zorgen, geluk, geloof en twijfel, gaven de verhalen kleur.
Ik mocht er naar luisteren en mij verwonderen over zoveel gegeven vertrouwen, zoveel openhartigheid.

| Filed under Blog

About Janneke Nijboer

Met hart en ziel zoek ik waar de wind vandaan komt en ga ik op ontdekkingstocht waar de Geest mij brengt. Dit doe ik in mijn werk als predikant in Bennebroek, als leerjaarcoƶrdinator van de missionaire specialisatie 'Kerk naar buiten' voor de Dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en op andere momenten onderweg in het leven. Bermoogst is een verzameling van gedachten en gedichten die in de loop van de tijd ontstaan. De berm is de plek waar allerlei prachtigs te ontdekken valt, toevallige natuur tussen asfalt en beton. Het is de plek waar afval van ons haastig bestaan te vinden is. De berm is zoiets als de kantlijn van het leven, of een korte pauze tussen twee afspraken in. Een wachtruimte waarin er tijd is voor reflectie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.