Veteranenzegen

John Mcleod (93 jaar)

Wilt u mij zegenen? vraagt de man van ruim 90 jaar. Zojuist is de kerkelijke viering afgerond met de veteranen uit de 2e Wereldoorlog. Het is de laatste keer dat ze als groep zijn uitgenodigd door de Stichting Nederland-Amerika, die ook aan een kerkdienst op de zondag heeft gedacht. Het is een eer voor mij om deze dienst te mogen leiden.

Geschiedenis en toekomst
Om mij voor te bereiden mocht ik de biografieën van deze heren lezen. Het raakt me dat deze mannen door verantwoordelijkheid te nemen geschiedenis hebben geschreven. Met wat zij en zoveel anderen hebben gedaan maakten ze ook voor mij een leefbare toekomst mogelijk.
In de preek zeg ik iets over hoe zij zonder te weten wat ze te wachten stonden geschiedenis hebben geschreven en de toekomst van vrede, ook mijn vrede. Het aan mij en anderen om deze geschiedenis verder te schrijven als een toekomst van vrede in het land waarin ik woon en de wereld om me heen.

Zegen
We zingen, bidden en steken kaarsen aan.  Als de dienst voorbij is geef ik iedereen nog een keer een hand. Eén van de veteranen blijft staan. Wilt u mij zegenen?, vraagt hij ernstig. Ik schuif zijn baret opzij en leg hem een hand op, de woorden komen vanzelf.
Als ik amen heb gezegd krijg ik een blik van verstandhouding en schuifelt de man bij mij vandaan.
Ik voel me intens

Kerkdienst in de grote zaal van het Palace Hotel

gezegend.

About Janneke Nijboer

Met hart en ziel zoek ik waar de wind vandaan komt en ga ik op ontdekkingstocht waar de Geest mij brengt. Dit doe ik in mijn werk als predikant in Bennebroek, als leerjaarcoördinator van de missionaire specialisatie 'Kerk naar buiten' voor de Dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en op andere momenten onderweg in het leven. Bermoogst is een verzameling van gedachten en gedichten die in de loop van de tijd ontstaan. De berm is de plek waar allerlei prachtigs te ontdekken valt, toevallige natuur tussen asfalt en beton. Het is de plek waar afval van ons haastig bestaan te vinden is. De berm is zoiets als de kantlijn van het leven, of een korte pauze tussen twee afspraken in. Een wachtruimte waarin er tijd is voor reflectie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.