Tegen de stroom in…of: waarom ik zo van bijbelverhalen houd

8 juli 2013 | 0 Reacties

Op een mooie zomerse zondag kwamen op het strand in Noordwijk zo’n dertig mensen bij elkaar voor Social Sunday on the beach. Social Sunday is in 2009 gestart als een initiatief van Sergio Felter en ds. Fred Omvlee. Zij merkten dat mensen via sociale media elkaar veel gemakkelijker bereiken en delen wat hen inspireert en gaande houdt. Het leek hen een goed idee om deze mensen samen te brengen en hen uit te dagen iets te delen van hun drijfveren, die al dan niet uit een religie voortkomen.

Een aantal keren was ik naar een bijeenkomst geweest in het Vondelpark in Amsterdam en had daar ook zelf iets bijgedragen. Met mijn pioniersopdracht in Noordwijk leek het me een uitdaging om  Social Sunday een keer op het strand te organiseren. Windkracht3pt0, een community tussen 25 en 45 jaar, vanuit de Protestantse Gemeente te Noordwijk is bij uitstek een groep om te verbinden aan een interreligieuze uitwisseling, waar Social Sunday ruimte aan geeft.

Het thema  was ‘Alles Stroomt’ een gedachte van de Griekse denker Heraclitus. Met deze woorden wordt tot uitdrukking gebracht dat alles voortdurend verandert. Je kunt daarbij denken aan de gang van de seizoenen, of het ouder worden van mensen. De gedachte is aantrekkelijk, omdat het vraagt om openheid naar verandering. De andere kant is dat je als mens je eindeloos kan mee laten slepen door de stroom van gegevenheden, die onvermijdelijk en niet te keren lijken.

Verhalen in de bijbel staan daar vaak dwars op. Ze doorbreken de stroom van wat gegeven is en gaan juist tegen de stroom in. Het meest radicaal is het verhaal van de opstanding. Wie durft er nu tegen de dood in te vertellen van nieuw leven? Wie durft daarvoor op te staan en tegen de stroom in beweging te komen?

Als een kleine oefening hebben wij met alle deelnemers een tegenstroom gemaakt. Wie het meest dicht bij de zee was schepte in een klein bekertje water wij schonken het aan elkaar door net zo lang tot de lange weg van de branding naar de kom op het duin was afgelegd.

Wij merkten hoe wij elkaar nodig hadden om dit voor elkaar te krijgen, ook de allerjongsten. Zij gaven met hun vrolijke gezicht energie aan anderen om door te gaan. Het koste moeite en inspanning, zeker toen wij steil het duin op moesten. Voorzichtigheid was geboden, omdat wij anders te veel water zouden verliezen. Toen tenslotte al het water in de kom terecht was gekomen, waren er allemaal blijde gezichten. Wij waren allemaal tegen de stroom in gegaan en dat gaf voldoening. Het was de moeite waard.


Dit ritueel geeft voor mij een beeld bij wat het soms kost aan moeite en welk plezier het geeft om de verhalen uit de bijbel te lezen, vertellen, interpreteren en voor te leven. Uiteindelijk is het de moeite waard om samen met anderen tegen de stroom in te gaan.

(zie voor meer info over Social Sunday:  )
http://socialsunday.nl/

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *