Niet thuis bij mijzelf

haar nieuwe huis

‘Ik ben in de war, hè?’ vraagt ze aan mij en kijkt me onderzoekend aan. ‘Ja, mam’, bevestig ik. ‘Ik ben dement, hè?’ vraagt ze. ‘Ja, mam, jij bent dement.’ zeg ik.
Voor het eerst zie ik haar schrikken, en dan komen de tranen. Ik knuffel haar.

Geen zin
Het begon langzaam. ‘Had ze zo weinig zin, door de grote operatie die ze had ondergaan? Waarom wilde ze niet naar buiten, waarom vergat ze de ene keer wel en de andere keer niet?’ De uitslag van het geriatrisch onderzoek verraste niet: vasculaire dementie. Dat betekent dat ze ook nog een vaak heel helder is en heel goed merkt dat ze aan het verdwalen is in zichzelf en in de wereld om haar heen.

Vergeten
Als ik haar vraag hoe het voor haar is, dat vergeten, zegt ze kordaat: ‘Ik ben gewoon niet thuis bij mijzelf.’ Zo is het nu voor haar, nergens meer thuis.
Steeds meer bleek dat wonen in het huis van mijn jeugd niet meer ging. Vorige week is ze acuut weg gegaan en goddank is er nu al een goede plek voor haar.

Op zoek naar thuis
Ik merk dat ook ik zoek. Ergens in mijzelf is de thuisplek waar mijn moeder altijd was verdwenen en toch ook niet. Ze geeft me nog steeds wijsheid, ze is er nog steeds en als ik bij haar kom, ben ik thuis.

| Filed under Blog | Tags: , , ,

About Janneke Nijboer

Met hart en ziel zoek ik waar de wind vandaan komt en ga ik op ontdekkingstocht waar de Geest mij brengt. Dit doe ik in mijn werk als predikant in Bennebroek, als leerjaarcoördinator van de missionaire specialisatie 'Kerk naar buiten' voor de Dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en op andere momenten onderweg in het leven. Bermoogst is een verzameling van gedachten en gedichten die in de loop van de tijd ontstaan. De berm is de plek waar allerlei prachtigs te ontdekken valt, toevallige natuur tussen asfalt en beton. Het is de plek waar afval van ons haastig bestaan te vinden is. De berm is zoiets als de kantlijn van het leven, of een korte pauze tussen twee afspraken in. Een wachtruimte waarin er tijd is voor reflectie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.