Nacht van de theologie

Zaterdag twitterde ik dat zelfs de aanschaf van heftige nacht make-up leidde tot een gesprek over God, geloof en rust. Het was een bijzondere ontmoeting met deze verkoopster, die me adviseerde hoe ik smokey eyes moet penselen. Vooral veel oefenen, zei ze. Iedere dag een keer, dan kun je het donderdag vast wel.

(resultaat na een week oefenen)

Ik vertelde haar over het aanstaande gala, de nacht van de theologie. Direct volgde een gesprek over God en geloof. O ja, ik moest eerst wel uitleggen wat een theoloog was. Zijn dat alleen christenen? vroeg ze. Nee, er zijn ook moslimtheologen, antwoorde ik, maar die doen – nog – niet mee. Dat zou nog eens spraakmakend zijn. Misschien een ideetje voor volgend jaar.

Haar eigen geloofszoektocht speelde zich niet binnen kerkelijke kaders af. Wij waren het er over eens dat bronnen van inspiratie helpen bij het leven van alledag…en ook bij moeilijkheden.
Misschien helpt het dat iets als make-up letterlijk dicht op de huid zit, intiem en persoonlijk is, dat dit een gesprek andere dicht op de huid zaken, als geloof mogelijk maakt.

(eerder gepubliceerd op facebook)

| Filed under Blog

About Janneke Nijboer

Met hart en ziel zoek ik waar de wind vandaan komt en ga ik op ontdekkingstocht waar de Geest mij brengt. Dit doe ik in mijn werk als predikant in Bennebroek, als leerjaarcoƶrdinator van de missionaire specialisatie 'Kerk naar buiten' voor de Dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en op andere momenten onderweg in het leven. Bermoogst is een verzameling van gedachten en gedichten die in de loop van de tijd ontstaan. De berm is de plek waar allerlei prachtigs te ontdekken valt, toevallige natuur tussen asfalt en beton. Het is de plek waar afval van ons haastig bestaan te vinden is. De berm is zoiets als de kantlijn van het leven, of een korte pauze tussen twee afspraken in. Een wachtruimte waarin er tijd is voor reflectie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.