Lijden in een positieve wereld

gemaakt door leerling groep 8

Gisteren was ik aanwezig bij de opening van de tentoonstelling van kruiswegstaties gemaakt door kinderen van groep 7 en 8 van christelijke Basisschool Wakersduin. Vanaf het begin van de veertigdagentijd zijn ze meegenomen in het verhaal van Jezus lijden en opstanding. Ze maakten kennis met de Mattheüs Passion, bezochten het Rijksmuseum om te kijken naar de werken van barmhartigheid en kregen les van deze dominee over de betekenis van de veertigdagen tijd. Hoogtepunt van het project was werken met twee kunstenaars, om zelf een kruiswegstatie te maken.

Positief wereldbeeld
Dit werk van iemand uit groep 8 werd gemaakt onder leiding van Daniël Tavenier. Hij vroeg de kinderen een collage te maken van hoe zij de wereld ervaren. Daarover heen zetten ze een kleur naar keuze en tenslotte schilderden zij een onderwerp. De gelaagdheid van deze werkwijze springt in dit beeld sterk naar voren. Daniël zei er zelf over: Het viel me op hoe positief kinderen de wereld ervaren, waar wij als volwassenen geneigd zijn nogal somber te zijn. In deze wereld van lachende emoticons en duim omhoog breekt heftig bloedend deze Christus in.

Vragen
Het werk stelt mij allerlei vragen. In hoeverre is het geoorloofd om als volwassene de wereld te versomberen en de toekomst donker in te zien? Als ik dat doe, pak ik dan eigenlijk niet de toekomst af van de volgende generatie?
Waar aan lijdt deze bloedende Christus vandaag het meest? Is het mijn neiging om weg te kijken van het lijden en het niet te willen zien en het tot me door te laten dringen? Durf ik mij ook maar één minuut in te leven in het leed van iemand die zijn leven niet veilig is in het verre daar en het nabije hier?
Een laffe waker, voel ik me, bij dit beeld. Ik zal in slaap vallen, net als anderen. Alleen het duiveltje, verscholen achter het groen, houdt een oogje in het zeil…Waar moet dat heen?

About Janneke Nijboer

Met hart en ziel zoek ik waar de wind vandaan komt en ga ik op ontdekkingstocht waar de Geest mij brengt. Dit doe ik in mijn werk als predikant in Bennebroek, als leerjaarcoördinator van de missionaire specialisatie 'Kerk naar buiten' voor de Dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en op andere momenten onderweg in het leven. Bermoogst is een verzameling van gedachten en gedichten die in de loop van de tijd ontstaan. De berm is de plek waar allerlei prachtigs te ontdekken valt, toevallige natuur tussen asfalt en beton. Het is de plek waar afval van ons haastig bestaan te vinden is. De berm is zoiets als de kantlijn van het leven, of een korte pauze tussen twee afspraken in. Een wachtruimte waarin er tijd is voor reflectie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.