Kerk om in te spelen

 

Afgelopen zaterdag organiseerde de werkgroep Windkracht3pt0 een Braai in en rond De Vinkenhof in Noordwijk. De winst van deze BBQ gaat naar het Wake Daycare Centre in Namibië.
De werkgroep zag aankomen dat het weer koud en waarschijnlijk nat zou worden. Wij besloten daarom in het gebouw de mensen elkaar te laten ontmoeten. Natuurlijk zouden kinderen ook een plek krijgen in het programma. In de filmzaal draaide de film ‘Brave’,  terwijl de kerkzaal de ideale plaats bleek om het springkussen te bergen. Er was een hoek om te tekenen, kralen om te rijgen en andere spellen, stonden uitgestald.

Het leverde het bijgaande beeld op. De kerk werd speelplaats voor even. Hoewel er geen zondagse kerkdiensten meer gevierd worden, vond ik het heel moedig van de werkgroep om het zo te organiseren. Dit heeft voor mij te maken met pionierend zoeken naar nieuwe vormen van kerk zijn. Zonder kramp ruimte maken om te speels te zoeken naar oplossingen. Denken in mogelijkheden, omdat de ontmoeting tussen mensen te stimuleren en kansen te creëren dat er een ‘community’ kan ontstaan.

In de hal, werd er druk gekletst, terwijl de kinderen speelden. Of het kwam door hun spel, of dat er een lichte bries op stak, het koste weinig moeite om de volwassenen en de jongeren in de hal mee te krijgen in een lied. Als opening van de maaltijd zongen wij: ‘Masiti, Amen’ (vert. Prijs de Heer, Amen) en dansten en klapten erbij.  Hierna sprak ik de zegen uit over God, het eten, de kinderen en mensen van het Day Carecentre en elkaar.  Het was een feest van speelse verbondenheid.

| Filed under Blog | Tags: , , ,

About Janneke Nijboer

Met hart en ziel zoek ik waar de wind vandaan komt en ga ik op ontdekkingstocht waar de Geest mij brengt. Dit doe ik in mijn werk als predikant in Bennebroek, als leerjaarcoördinator van de missionaire specialisatie 'Kerk naar buiten' voor de Dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en op andere momenten onderweg in het leven. Bermoogst is een verzameling van gedachten en gedichten die in de loop van de tijd ontstaan. De berm is de plek waar allerlei prachtigs te ontdekken valt, toevallige natuur tussen asfalt en beton. Het is de plek waar afval van ons haastig bestaan te vinden is. De berm is zoiets als de kantlijn van het leven, of een korte pauze tussen twee afspraken in. Een wachtruimte waarin er tijd is voor reflectie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.