Hemelvaart en terugkomen

Hemelvaart

Het verhaal van de hemelvaart van Jezus en zijn wederkomst zorgden ervoor dat ik als kind nogal aan het fantaseren ging. Nu ik er aan terugdenk vind ik het toch wat merkwaardig dat ik als kind zo bezig was met de terugkomst van Jezus op aarde. Deze verwachting is mij waarschijnlijk aangeleerd door liederen die gezongen werden in de kerk,  op school en met het kinderkoor. Van preken uit mijn kindertijd herinnering ik me namelijk geen woord.

Jeugdherinnering
Elk jaar rond hemelvaart moet ik even aan deze jeugdherinnering. Als mijn ouders bij vrienden op bezoek gingen, werd er door de buurvrouw een oogje in het zeil gehouden. Babyfoons waren er niet, dus kwam ze af en toe onverwacht langs.
Op de één of andere manier gaf het toch een onrustig gevoel  als het huis beneden leeg was. Vaak had ik dan moeite om in slaap te komen. Natuurlijk kon ik geen licht aan doen in mijn slaapkamer. Dat zou de buurvrouw zien en die zou denken dat er iets aan de hand was.  Ik kroop uit bed, liet mijn kamer donker en opende het raam.

Fantasie
In de donkere avond keek ik naar buiten en dan gebeurde het. Ik begon na te denken over Jezus, die terug zou komen op de aarde. Mijn raam keek uit op een magazijndeur aan de overkant van de straat – een stille straat waar niemand woonde, een straat met magazijnen. – Terwijl ik naar die plek keek, zag ik voor me hoe Jezus precies daar terug zou komen op de aarde en dat ik dan heel toevallig, die avond uit het raam zou kijken en Hem als eerste zou zien. Wij zouden elkaar herkennen.
Als ik deze gedachte uitgedacht had, kroop ik in mijn bed en ging vol van verwachting en gerustgesteld slapen.

Hoop
Deze kinderlijke fantasie over het terugkomen van Jezus op aarde heb ik op een bepaalde manier nog steeds. Het is minder concreet, maar niet minder sterk. Nog steeds hoop ik dat in de context waarin ik leef en mijn werk doe, het koninkrijk van God, heel concreet en op die plek vorm krijgt.  Ik klamp me vast aan het geloof, dat het nu en hier zou kunnen gebeuren.  Hoe dat er precies uit ziet weet ik niet, maar soms denk ik het te merken. Dan is Hij weer even terug op aarde.

About Janneke Nijboer

Met hart en ziel zoek ik waar de wind vandaan komt en ga ik op ontdekkingstocht waar de Geest mij brengt. Dit doe ik in mijn werk als predikant in Bennebroek, als leerjaarcoördinator van de missionaire specialisatie 'Kerk naar buiten' voor de Dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en op andere momenten onderweg in het leven. Bermoogst is een verzameling van gedachten en gedichten die in de loop van de tijd ontstaan. De berm is de plek waar allerlei prachtigs te ontdekken valt, toevallige natuur tussen asfalt en beton. Het is de plek waar afval van ons haastig bestaan te vinden is. De berm is zoiets als de kantlijn van het leven, of een korte pauze tussen twee afspraken in. Een wachtruimte waarin er tijd is voor reflectie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.