God huilt

God huilt, zegt de Paus als hij spreekt over wat geestelijken hebben aangericht door hun seksueel misbruik. God huilt en daar geloof ik in. Zij huilt als de vrouw geslagen wordt, het jongetje verkracht, het meisje tegen haar zin seksueel wordt benaderd.

Maar niet van alle theologen mag de Paus dat zeggen, of mag ik daarin geloven. Zij weten het beter. Ze verstoppen God in gewapend beton onbereikbaar voor mensen met hun wonden en pijn.

Haar baarmoeder krimpt samen en voelt de scheuten stekende pijn, om wat ze met Haar doen. Het roepen om ontferming komt diep bij Hem binnen. Hij schreeuwt om de pijn aan te kunnen.

Er zijn mensen die in hun stilte dat hebben gehoord. Een traan uit de hoge hemel viel op hen en kon iets worden als een bron om het vol te houden, om te leven, steeds meer.

Ik geloof in een God die huilt. Die God troost mij.

| Filed under Blog | Tags: , ,

About Janneke Nijboer

Met hart en ziel zoek ik waar de wind vandaan komt en ga ik op ontdekkingstocht waar de Geest mij brengt. Dit doe ik in mijn werk als predikant in Bennebroek, als leerjaarcoƶrdinator van de missionaire specialisatie 'Kerk naar buiten' voor de Dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en op andere momenten onderweg in het leven. Bermoogst is een verzameling van gedachten en gedichten die in de loop van de tijd ontstaan. De berm is de plek waar allerlei prachtigs te ontdekken valt, toevallige natuur tussen asfalt en beton. Het is de plek waar afval van ons haastig bestaan te vinden is. De berm is zoiets als de kantlijn van het leven, of een korte pauze tussen twee afspraken in. Een wachtruimte waarin er tijd is voor reflectie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.