Een andere oorlog

de grootste is de liefde

Deze indrukwekkende foto ontdekte ik gisteren tussen alle voetbaltweets en posts pro-Israël en pro-Palestijnen. Misschien ben ik laf, maar ik geloof alleen in pro-vrede. Het conflict in Gaza – of is het een oorlog? – schokt me diep.

Er wordt me gevraagd partij te kiezen en dat lukt me niet. Tegen de haat, wil ik partij kiezen, tegen de escalatie, tegen de muur, tegen de provocatie, tegen de eindeloze subsidies voor wapens van machtige geldschieters, tegen de kracht van dit conflict, die ook hier in Nederland mensen tegenover elkaar zet, tegen een theologie die geweld goed praat.

Ik wil partij kiezen voor wie verdriet hebben om hun vermoorde zonen en dochters, mannen en vrouwen, kinderen, vaders en moeders. Ik wil partij kiezen voor het luisteren naar verhalen, het doorgronden van de pijn. Ik wil achter ieders stoel staan en horen en begrijpen. Ik wil partij kiezen voor mensen die niet geharnast zijn en die werkelijk de ander durven ontmoeten, als kind van God, als mens op deze mensen wereld.

Naïef als ik ben, wil ik vooral geloven in de kracht van de ontmoeting en beelden van hoop, die ieder van ons zou kunnen verlokken te beginnen met een gebed om vrede. Naief als ik ben, wil ik geloven dat alleen de liefde blijft.

Moge God/Allah troosten wie lijden,
sterken wie recht doen;
harten openen voor de pijn van de ander.
Moge de Eeuwige ons leren lopen
op het hobbelige pad naar vrede;
dat wij elkaar de ruimte geven,
om te struikelen over dit pad en helpen bij het opstaan.

en God,
bewaar alle namen
in uw vrede.

| Filed under Blog | Tags: , , , ,

About Janneke Nijboer

Met hart en ziel zoek ik waar de wind vandaan komt en ga ik op ontdekkingstocht waar de Geest mij brengt. Dit doe ik in mijn werk als predikant in Bennebroek, als leerjaarcoördinator van de missionaire specialisatie 'Kerk naar buiten' voor de Dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en op andere momenten onderweg in het leven. Bermoogst is een verzameling van gedachten en gedichten die in de loop van de tijd ontstaan. De berm is de plek waar allerlei prachtigs te ontdekken valt, toevallige natuur tussen asfalt en beton. Het is de plek waar afval van ons haastig bestaan te vinden is. De berm is zoiets als de kantlijn van het leven, of een korte pauze tussen twee afspraken in. Een wachtruimte waarin er tijd is voor reflectie.

One thought on “Een andere oorlog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.