Wijze woorden door werkers in de zorg

31 oktober 2014 | 0 Reacties

vlnr. Janneke Nijboer, Irene Filippo, Mirjam Varkevisser

Gisteren ging voor de eerste keer de talkshow ‘De Bestemming’ (georganiseerd door Windkracht 3pt0) van start. Het concept is:
twee mensen, die werken in dezelfde beroepsgroep worden uitgehoord over hun werk op een locatie waar hun werk zich afspeelt. Beiden werken zij voor zorginstelling ’s Heeren Loo, daarom streken wij neer in het restaurant van de Willem van den Bergh stichting in Noordwijk.

Creatief
Mirjam Varkevisser werkt in een huis in een woonwijk. Ze omschrijft haar werk als het runnen van een gezin. Als ze begint te vertellen raak je onder de indruk van de passie voor haar werk, dat niet alleen bestaat uit de mooie momenten van samen met de cliënten tijd door brengen, en af en toe een vriendelijk woord van hun ouders. Door bezuinigingen en toenemende rapportageplicht, moet er steeds meer gebeuren in steeds minder uren.
Maar het maakt wel creatief! zegt ze opeens. Samen met haar team organiseerde ze een klusdag met ouders, dat werd afgesloten met een BBQ. Er was geen geld voor de klussen, er was geen personeel. Door het zo op te lossen wist het team ouders te activeren en met blijde gezichten de dag af te sluiten. Hierdoor groeit saamhorigheid en vertrouwen tussen ouders en zorgverleners. Een ander gevolg is, dat er een aantal ouders zijn, die onderlinge afspraken maken rond de zorg van elkaars kinderen.

Blij met kleine stapjes
Irene Filippo is manager van vier huizen waar cliënten wonen in de kinderleeftijd. Zij heeft de eindverantwoordelijkheid over het reilen en zeilen van de woningen en is de eerst-aanspreekbare voor het personeel bij vragen, of zorgen. Zij benoemt dat er gelukkig nog zeker tachtig procent van haar tijd gevuld wordt met werk, dat haar energie en inspiratie geeft.
Met veel compassie spreekt zij – even als Mirjam – over de pijn van de ouders, die toch maar hun kinderen aan de zorg van anderen toevertrouwen. Een lange weg is er aan zo’n beslissing vooraf gegaan. Vaak zijn de ouders op het randje van uitputting door de zorg die ze moesten geven en de zorgen die ze hebben gemaakt over hun kind.
Ik ben blij met elk klein stapje dat gezet wordt, zegt ze. Dat geeft haar energie in haar werk. Soms moet je jaren investeren om uiteindelijk toch iets voor elkaar te krijgen, of om iets te zien gebeuren bij mensen: cliënten, personeel, ouders.

wijze vrouwen aan het woord

Wijsheid in de krimp
De bevlogenheid en compassie voor het werken met mensen met een verstandelijke beperking is voelbaar in alles wat er gezegd wordt. Er schuilt veel wijsheid in deze vrouwen, die met hun visie ook iets te zeggen hebben over kerk zijn in deze tijd. Evenals de zorginstelling waar Mirjam en Irene voor werken, is ook de kerk een krimpende organisatie. De zoektocht is, om daar creatief mee om te gaan en dankbaar te zijn met elk klein stapje dat gezet wordt.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *